dimecres, 19 de juny del 2013

Tranquilitat estival

 L'ambient estival ja és plenament present al jardí, mentre gairebé tots els pollets de les primeres llocades ja han sortit dels nius (amb excepcions), la verdor herbàcea comença a agafar tonalitats marronoses. Al migdia la calor apreta amb més de 30ºC i el jardí passa pels moments més tranquils de tot l'any.


Ocells

Moltes de les parelles ja han acabat la feina al niu, així doncs; els pica-soques blaus i les mallerengues ja tenen els polls independitzats en la gran majoria (a excepció de les emplomallades), ja es veuen els pollets dels tallarols capnegres (1-2), la parella de garses més próxima al jardí ja ens mostra dos polls volanders ben actius, mínim 4 polls dependents de raspinell comu demanen pel jardí, els tres juvenils de la parella d'orenetes vulgars ja es pengen al cablejat telefònic, famílies d'estornells vulgars vénen i van, etc.
Altres, però, encara es troben en plena feina al niu, com ara la majoria dels tudons (una parella dels quals es troba covant al pi pinyer del jardí), algunes parelles de pardals xarrecs, gafarrons i pardals comuns, la parella de rossinyols...

- Una visita esporàdica en vol baix tant d'un oriol mascle com d'una puput amb becada (sembla un cargol). El primer direcció est i la puput direccio oest.

- Un tallarol de casquet mascle caça de forma activa pels arboços d'abaix. S'està força estona atrapant insectes voladors. La presència d'aquesta espècie al juny i fins a mitjans de setembre no deixa de ser força rara.

- La parellla de tallarols capnegres, per fi, ja ha finalitzat l'activitat al niu. Almenys un poll curiós ronda constantment pel jardí, mentre que els pares, més amagadissos, el vigilen.

- Força presència de mínim un picot garser gros. Dues visites diferenciades al jardí i quatre en les parcel·les colindants. Destacar que en una d'elles passa estona picant la fusta de les parets de la casa i que en un altre reclama insistentment i amb força durant uns deu minuts.

- Els tudons, en general, encara es troben en plena feina nidificativa. La possible nidificació al jardí que comentàvem fa dues setmana s'ha confirmat. Han construit un nou niu a la part més externa del pi pinyer del jardí on la femella hi cova sense pausa. Els mascle de tant en tant la visita, normalment portant algún petit branquilló per tal de perfeccionar el simple niu, inclús sembla que s'observa una relevació.
Curiós que la nidificació al jardí per part dels palumbus sempre s'efectua al juny, temps que normalment és reservat a segones postes o, potser altres motius com ara que es tracti d'ocells que hivernen en zones molt meridionals, o bé, que el mascle que el cuostodia li costi trobar parella.

- La parella de garses que nidifica més próxima al jardí (a la parcel·la del costat), com cada any, amb la sortida dels pollets del niu passen força estones al jardí. Aquest any són dos juvenils molt cridaners que tenen perferència per la frondositat dels arboços d'abaix. Els reclams són constants durant tot el dia i és que els polls encara presenten un plumatge poc desenvolupat (acaben de sortir del niu).
Un dels progenitors sovint busca invertebrats confiadament al camp de davant de casa, extraient orugues amb facilitat de les zones que encara resten verdes.

- La parella d'orenetes vulgars, com era d'esperar, ja tenen els pollets fora del niu. Són tres juvenils que reclamen i caçen per la zona, sempre en vols de caça menys arriscats que els progenitors, amb una evident manca d'habilitat. Sovint s'aturen al cablejat telefònic, típica estampa de mitjans de juny any rere any.

- El rossinyol mascle encara segueix cantant cada cop més esporàdicament; altres anys per aquestes dates ja no se'l sol sentir. Canta sobretot a última hora de la tarda i curiosament, també, amb certa preferència per les hores més centrals del dia, sota uns 32ºC pesats.
Almenys un dels components de la parella ha mostrat un comportament molt confiat, aturant-se diverses vegades sobre la menjadora plana (com a atalaya) i caçant insectes als "camp" davant de casa. Segurament estiguin alimentant els pollets recent sortits de l'ou.

- Una parella de gafarrons es mostra ben activa pel jardí i voltants. Aturant força vegades a les capçades més altes del jardí, amb clara preferència pel pi pinyer. Niu próxim.

- Els pardals xarrecs visiten constantment els últims cacahuets de les menjadores. Almenys una parella encara alimenta pollets en un niu próxim; les seves anades i vingudes en la mateixa direcció són més que constants. La seva presència també es fa molt de notar entre el brancatge dels arboços on encara hi troben abundants pugons i des d'on un mascle reclama insistentment.

- Alguns pardals comuns encara alimenten pollets crescuts a una teula veina.

- Destacar la visita d'una nombrosa familia de raspinells comuns, fet que no havíem observat mai al jardí. Mínim 4 pollets segueixen als pares reclamant amb força i durant força estona per tots els roures martinencs del jardí. Curiosament, tot i la clara dependència dels pollets (segueixen als progenitors en cada moviment i no paren de reclamar), no s'observa cap aportació de menjar per part dels progenitors. En aquesta espècie els pollets es solen independitzar molt ràpidament, fet que indica que el temps dels polls fora del niu devia de ser infim.

- Es sent el reclam del bruel. Espècie en regeressió aquest any. Altres anys teniem una parella activa, fàcil de detectar.

- Els grups familiars de mallerenga cua-llarga segueixen accedint al jardí però ni tant constantment ni tant nombrosament com fa dues setmanes.

- Les mallerengues blaves són constants al jardí, però aquest cop a compta-gotes. En cap cas visiten les menjadores. Sobretot ens visiten polls de l'any que ja vénen sols o amb parelles, tot i que també s'observa algun adult.

- Les mallerengues carboneres també són gairebé constants al jardí però igualment a compta-gotes. La gran majoria de visites són per part de joves de l'any que accedeixen sovint a les menjadores i ens deleiten amb comportaments peculiars, com ara uns banys de sol damunt la, ara inutilitzada, menjadora plana (foto):


- Les mallerengues emplomallades després de força temps que no les veiem, tornen a visitar les menjadores. Sembla que el motiu és alimentar una petita prole que ja vola (1-2 polls).

- Els pica-soques blaus ja es van tornant esporàdics (com cada estiu).


S'han deixat algunes observacions sense destacar per ser idèntiques a les de fa dues setmanes. Afegir que avui es l'últim dia de menjadores actives fins mitjans-finals de setembre. A partir d'ara la relativa abundància d'inveretebrats, el temps bó permanentment i la no necessitat d'alimentar els pollets fan de les menjadores totalment innecessàries.

Pel que fa als altres èssers vius; destacar la forta presència de sargantanes i l'observació d'un dragó en ple dia. Els rat-penats evidentment ben actius i augmentant la seva activitat als seus llocs de nidificació.
I entrant als invertebrats; abundantíssims per arreu, de totes les espècies. Destacar l'abundància de papallones de raçes molt variades, l'abundància d'abelles a les flors del Ligustrum ovalifolium i a les més primerenques dels esbarzers, l'augment de la presencia d'avispes e inclús la presència d'un gran coleòpter (un 15cm) tipus femella xuclant el pol·len de les flors del ovalifolium, entre molts altres.

La vegetació, ara per ara esplondorosa. Floració de la troanella i del gessamí en el seu punt més òptim i iniciant-se l'abundant floració dels esbarzers i de la passionària.
Ja han estirat en dies passats els perennifolis (ja ho varem comentar), destacant potser els fins a 30cm del Juniperus gris. Ara, tot just començen a fer-ho alguns caduques com ara els reis del jardí; els roures. Com cada any primer estiren els més petits on les noves fulles començen a ser evidents (encara els hi falta desenvolupar-se molt) i en els més grans tot just es comença intuir. Aquest any sembla que tots creixeràn bé.
La prunera i els cirerers segueixen fent créixer les seves branques, que ja porten un mes creixent. Alguns estiraments ja arriben als 45cm.


Ocells: Oriol, Puput, Tallarol de casquet, Tallarol capnegre, Picot garser gros, Gafarró, Pardal xarrec, Pardal comú, Raspinell comú, Bruel, Mallerenga cua-llarga, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Pica-soques blau, Merla, Rossinyol, Estornell vulgar, Garsa, Tudó, Tòrtora turca, Oreneta vulgar, Oreneta cua-blanca, Falciot negre, Ballester

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada