diumenge, 12 de desembre del 2010

Bon final de Tardor

Aquest inici de desembre ha estat de contrastos. El seu principi ha estat fred, aportant-nos el canvi de color definitiu de les fulles i l'arribada d'ocells del nord. A partir del dia 5 les temperatures han pujat molt proporcionant un ambient casi bé primaveral, però amb colors de tardor i ocells d'hivern.
Avui, tot i no tenir temperatures gaire fredes, els ocells eren abundants al jardí.

Les fulles dels roures , per fi, han agafat tonalitats grogues. Estan impressionants i comencen a deixar anar algunes de les fulles. La troanella també està amb molta esplendor; totes les fulles colorides amb groc i tocs vermellosos. En canvi, la prunera i el cirerer s'han desprès de totes les seves fulles i comencen a formar el que serà el brot a partir del març. He vist alguns arboços amb flors, crec que una mica tardanes. I per acabar dels vegetals dir que l'herba ha agafat tons marronosos a causa de les glaçades.

He vist el jardí amb molt de moviment, com feia temps que no veia. Els ocells eren molt abundants a cada minut del matí i voleijaven per totes les parts del jardí sense parar. El que em sorprèn és la absència de moquiters, bruels, raspinells... que en anys anteriors eren molt més abundants. Aquesta tardor s'han vist poc i amb poc nombre.
Increíble la quantitat de granívors de colors llampants; pinsans comuns, lluers i caderneres cada cop són més abundants.
Els lluers han augmentat el seu nombre, mínim 20 exemplars però ben segur que n'hi havía més. He contat fins a 11 menjant junts a la menjadora. Ara hi ha més mascles que femelles i de joves se'n veuen pocs. 1 exemplar mascle és extremadament confiat, permet l'aproximació fins a menys d'1metre mentre menja damunt la menjadora, el próxim dia he de portar càmera obligada.
Els pinsans comuns han augmentat molt el seu nombre n'hi han com a mínim 30 exemplars. N'he contat fins a 20 menjant junts les llavors del terra. Més confiats que anys anteriors i més per a ser a 11 de desembre. A difèrencia de setmanes anteriors, he vist mascles amb colors molt intensos.
Les caderneres venien en un grup reduit i desde els roures es miraven l'activitat de les menjadores. Quan vingui el fred de veritat segurament també les tindrem menjant!
Els petits ocells més solitaris i silenciosos; tallarols de casquet, pardals de bardissa i el pit-roig segueixen ben actius. Així com en setmanes anteriors els tallarols de casquet eren molt abundants, avui només n'he contat un parell (mascel i femella), caçant els últims insectes que queden. De vegades, fins i tot s'han arrIbat a quedar a hivernar aquí.
Els pardals xarrec vénen en grups de quatre o cinc i no s'hi queden gaire estona.
Tudons i garses segueixen sent abundants. El pas de tudons, però, s'ha finalitzat totalment, almenys des de la meva prespectiva. Ja no es veuen els grans estols cap al sud-oest, però el nombre dels que hivernen a la vall és molt abundant. Les garses han vingut amb un grup de deu i s'han empassat el "pastís de cacahuet" en un no res. Són la solució perfecte contra els gats; cap a les 10:30 ha aparegut el mateix gat del que parlava fa dues setmanes, les garses en veure'l en comptes de espantar-se com tots els ocells que hi eren, s'han posat en grup cridant com bojes i han saltat direcció a ell, el gat atemorit se'n ha anat corrents i no ha tornat.
S'han tornat a veure 2 rapinyaires; l'aligot comú i l'esparver vulgar. L'aligot comú s'ha vist emparellat (2 exemplars) amb vol alt cap al migdia. L'esparver vulgar ha tornat a passar pel mig del jardí amb un vol molt baix, els petits ocells s'han amagat i  no han tornat en bastant de temps, els tudons dels roures s'han quedat inmòbils durant una bona estona i les garses no han parat de cridar fins que no l'han vist ben lluny. És fantàstic el crit d'alarma del primer ocell que veu el perill (gats, esparvers...), normalment el veuen les mallerengues carboneres (l'ocell més abundant), fan com una mena de "pitido" i tots els ocells siguin de l'especie o el gènere que siguin s'amaguen o es posen en alerta.
Les mallerengues, cada setmana més abundants, volen per tot el jardí. No hi ha moment en que no hi hagin com a mínim 3 mallerengues menjant a les menjadores, ni tampoc menys de 7 exemplars en el jardí. És un no parar!
La parella de tords comuns segueix al jardí. És un molt bon any per a la seva observació, no recordo que mai haguéssin estat tan de temps seguit, casi bé totes els dies que hi he anat n'he vist! A primeres hores s'ha pogut veure una disputa pel territori entre un tord comú i una merla mascle, els dos movien les ales i ficaven el bec cap amunt, finalment i com no la merla ha foragitat al tord. Han estat presents durant casi bé tot el matí voltant pels arboços i roures de baix.
El gaig ens ha tornat a visitar, atret per el moviment d'ocells. 
S'han avistat 3 exemplars de pica-soques blau. Sempre s'havia vist tan sols una parella. El pica-soques "nou" tenía serios problemes en quan es trobava amb els altres, que el perseguien fins ben lluny del jardí.
Tot i l'abundositat en nombre dels ocells, no s'ha vist cap especie rellevant o rara en el jardí. Esperem que d'aquí dues setmanes pillem un cap de setmana de fred i tinguem més possiblitats

Ocells: Estornell vulgar, Mallerenga blava, Mallerenga carbonera, Mallerenga emplomallada, Pardal de bardissa, Pardal xarrec, Pit-roig, Tallarol de casquet, Lluer, Pinsà comú, Cadernera, Pica-soques blau, Tudó, Garsa, Gaig, Tord comú, Merla, Esparver vulgar, Aligot comú, Tòrtora turca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada